Kiinteistö Oy Aleksanteri
 

Kiinteistö Oy Aleksanteri

Kiinteistö Oy Aleksanterin historia ulottuu 1800-luvulle. Tontin omisti 1800-1812 raatimies Lars Göhle. Kauppiaat Gratschoff ja Sucksdoff omistivat tontin Göhlen jälkeen kunne se päätyi 1859 kauppias Golowzoffille.

Torin puoleisen rakennuksen osa on valmistunut 1859. Sen piirsi C.T.P Chiewitz ja rakennutti siis venäläinen kauppias Dimitri Golowzoff.

Rakennuksen valmistuttua siinä toimi maalaiskauppa; yläkerrassa sijaitsivat isäntien huoneet ja alakerrassa oli olutkapakka. 1950-luvulla tässä kulmahuoneistossa toimi Segermanin lanka- ja kangaskauppa. Vuodesta 1982 tilan on omistanut Osuuspankki ja se toimii siinä edelleen. Pankin sisustuksen on suunnitellut Sebastian Paetau.

Pohjoisen piharakennuksen on piirtänyt A.W. Felixzon v. 1861. Rakennuksessa on ollut asuntoja ja liiketiloja. Hilda Segermanin leipomokalusteet, jotka ovat edelleen käytössä, on tehnyt loviisalainen puuseppä Karl Gustafsson v. 1922. Nykyisin tilassa toimii kukkakauppa Drem Flower.

Muut piharakennukset rakennettiin vuosina 1932-1934 ja niissä on edelleen tallella puusee ja eläinten talli. Tiloissa on asunto, työhuoneita ja varastotiloja.

 Päärakennuksen kirkonpuoleinen osa on rakennettu 1930 ja sen on Chiewitzin tyyliin piirtänyt Johan Waldemar Smith. Tiloissa sijaitsi ensin posti aina vuoteen 1944 ja sen jälkeen maatalousliikkeitä, mm. Hankkija ja Labor. Vuodesta 1981 tilassa on toiminut ravintola; vuodesta 2019 alkaen ravintola Osteria Locale.

 Henrik Reinhold Segerman osti kiinteistön 25.1.1919 leipurin leski Emilia Lindströmmiltä. Tätä ennen kiinteistöllä oli ollut useita omistajia, ensin venäläisiä ja sittemmin suomalaisia.

Eero Laakso osti kiinteistön Henry Segermanilta 1980 ja se on edelleen perheen omistuksessa.